KURCZAK W MIODZIE I CYTRYNACH

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszny, aromatyczny kurczak świetny jako danie obiadowe i przekąska na spotkanie z przyjaciółmi

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Dla 4 osób:

    8 pałek kurczaka
    2 cytryny
    ok 200g miodu wielokwiatowego
    ok 120 ml półsłodkiego białego wina
    oliwa z oliwek
    rozmaryn (najlepiej świeży ale mi zabrakło)
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w miodzie i cytrynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem a następnie układamy w głębokim naczyniu. Ułożona pałki polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek (1-3 łyżki), dolewamy około 10 ml wody, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 220 stopni. Od czasu do czaku polewamy kurczaka aby nie wysechł tworzącym się sosem. W tym czasie cytryny dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki.
  • KURCZAK W MIODZIE I CYTRYNACH 2. Po 30 minutach kurczaka skrapiamy sokiem z 2 ćwiartek cytryny, i polewamy miodem. Resztę cytryny układamy pomiędzy pałkami, dodajemy wino. Pieczemy przez kolejne 30 minut obniżając temperaturę do około 200 stopni. Co jakiś czas polewamy kurczaka powstającym sosem.
    Podajemy na ciepło do sałatki.

Porady

Jeśli używacie świeży rozmaryn, dodajcie w drugiej części pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe wino Kurczak Miód Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować