Kurczak w miodzie i chilli

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam kulinarne podróże podniebienia. ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    1,5 szklanki przesianej mąki
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 jajko
    1 szklanka mleka

    Dodatkowo:

    2 duże piersi z kurczaka
    4 łyżki wielokwiatowego miodu
    1 papryczka chilli
    kawałek imbiru
    4 ząbki czosnku
    2 szklanki wody
    szczypta soli
    2 łyżki oleju arachidowego
    olej do smażenia

    Surówka:

    1/4 średniej główki białej kapusty
    1 duża marchew
    pół białej, czosnkowej cebuli
    1 łyżka miodu
    2 łyżki wody
    2 łyżeczki sosu chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w miodzie i chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, szczyptę soli, szczyptę proszku do pieczenia i przesianą mąkę. Miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na pół godziny.

    Kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą i wrzucamy do ciasta naleśnikowego.

    Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy i podsmażamy przez chwilę czosnek wraz z imbirem i papryczką chilli. Następnie dodajemy miód oraz wodę i na niewielkim ogniu cały czas podgrzewamy.

    Kawałki piersi smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor i odsączamy na papierowych ręcznikach.

    Po usmażeniu wszystkich kawałków dodajemy je do sosu i chwilę w nim podgrzewamy, dokładnie obtaczając każdego kurczaczka.

    Do miski wlewamy miód, dodajemy wodę oraz chilli.
    Kapustę drobno siekamy, dodajemy startą marchewkę na najmniejszych oczkach, posiekaną cebulę i wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy z sosem.

    Podajemy z ryżem. 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Miód Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować