Kurczak w miodzie i chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, szczyptę soli, szczyptę proszku do pieczenia i przesianą mąkę. Miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na pół godziny.
Kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą i wrzucamy do ciasta naleśnikowego.
Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy i podsmażamy przez chwilę czosnek wraz z imbirem i papryczką chilli. Następnie dodajemy miód oraz wodę i na niewielkim ogniu cały czas podgrzewamy.
Kawałki piersi smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor i odsączamy na papierowych ręcznikach.
Po usmażeniu wszystkich kawałków dodajemy je do sosu i chwilę w nim podgrzewamy, dokładnie obtaczając każdego kurczaczka.
Do miski wlewamy miód, dodajemy wodę oraz chilli.
Kapustę drobno siekamy, dodajemy startą marchewkę na najmniejszych oczkach, posiekaną cebulę i wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy z sosem.
Komentarze