Kurczak w miodzie

5 (150 ocen)

Miód nadaje daniu słodkawy smak, ale nie do końca, bo reszta dodatków wnosi trochę pikanterii sprawiając , że danie zaskakuje swym smakiem

Składniki:

  • - 6 udek

    - przecier pomidorowy ( nie koncentrat) w kartoniku ok. 250 ml

    - przyprawa do kurczaka (saszetka ok. 25 g)

    - 2 łyżki vegety

    - szczypta chili

    - 1 łyżeczka imbiru

    - 1 łyżka czosnku granulowanego

    - 1/2 łyżeczki pieprzu

    - 1 łyżeczka curry

    - 4 łyżki miodu

    - 1 łyżka maggi

    - 1 łyżka sosu sojowego

    - 4 łyżki wody

    - sok z 1/2 cytryny

    Dodatkowo:

    - miód
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak w miodzie 1. Udka umyć, podzielić na mniejsze porcje, włożyć do dużej miski. Przygotować marynatę- przecier, miód, wodę, maggi, sos sojowy,sok z cytryny połączyć, następnie dodać przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na mięso.
  • kurczak w miodzie 2. Zawartość miski przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 6-8 godzin.Po tym czasie przełożyć kawałki kurczaka wraz z marynatą do formy wysmarowanej olejem.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 35 -40 minut. Często podlewać powstałym sosem. Na około 2-3 minuty przed końcem pieczenia każdy kawałek polać łyżeczką miodu.

Porady

Kurczaka podawać z łagodną sałatką i pieczywem lub z kluseczkami polanymi powstałym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować