Danie nie jest trudne do zrobienia. Bardzo smaczne. Ja wykorzystałam tylko skrzydełka z kurczaka, ale może to być cały kurczak, albo udka, pierś.
1 godz. 20 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
łyżka suszonych warzyw ( moje własnej roboty )
3/4 łyżki soli
2 łyżki żelatyny na ok. 1,2 l wywaru
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
4 jajka ugotowane na twardo
puszka groszku konserwowego
mała puszka kukurydzy z papryką
koperek
sok z cytryny
Kurczak w galarecie z groszkiem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone, umyte skrzydełka zalać zimną wodą, tak, żeby mięso było przykryte i dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, suszone warzywa i sól. Gotować na wolnym ogniu ok 45 min, aż mięso będzie odchodzić od kości.
Wywar z mięsem przestudzić i przecedzić.
Mięso dokładnie obrać z kości i większe kawałki mięsa pokroić lub poszarpać.
Osączyć na sicie groszek konserwowy i kukurydzę. Pomieszać razem.
Do wywaru dodać żelatynę i postawić na gazie. Mieszać i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotować.
Do wywaru dodać mięso i groszek z kukurydzą. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku, pomieszać.
Dno większej salaterki lub małych miseczek wyłożyć pokrojonym w plasterki jajkiem ugotowanym na twardo. Na jajka wylewać bulion z mięsem i warzywami.
Salaterkę, miseczki wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.
Żeby wyjąć galaretkę z naczynia, wystarczy na kilka chwil naczynie zanurzyć w ciepłej wodzie.
Galaretkę podawać oprószoną drobno pokrojonym koperkiem i skropioną sokiem z cytryny.
Smacznego.
Komentarze