Przystawkę można przygotować podobnie jak nasze rodzime galaretki czyli ugotowane kawałki mięsa zalać bulionem wymieszanym ze szczypiorkiem i zostawić do stężenia.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- skórki wieprzowe lub 3 - 4 kostki wieprzowe: 10 dekagramów
- piersi kurczaka (ok. 35 dag mięsa): 3 sztuki
- wędzona wędlina np. polędwica sopocka: 5 dekagramów
- bulion z mięsa i warzyw: 4 szklanki
- sól: 1 łyżeczka
- cebule dymki pokrojone na kawałki: 3 sztuki
- kawałek imbiru ok. 1 cm: 1 sztuka
- pół łyżeczki suszonej jarzynki: 0.5 łyżeczki
- wódka czysta: 3 łyżki
- Żelatyna: 2 łyżki
- woda: 4 łyżki
- posiekany szczypiorek: 1 łyżka
Kurczak w galarecie po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skórki lub kostki zalać 2 szklankami wody i gotować przez 10 minut. Odcedzić, przestudzić, dokładnie zeskrobać tłuszcz. Skórki lub kostki ułożyć na dnie ronda, następnie włożyć mięso kurczaka i wlać bulion. Dodać polędwicę, sól, cebulę dymkę i imbir. Zagotować, odszumować, zmniejszyć płomień, gotować na małym ogniu przez godzinę. Żelatynę zalać wodą i odstawić na 5 minut. Wódkę wlać do gotującego się mięsa, wsypać jarzynkę i dodać żelatynę. Zamieszać i gotować przez 5 minut. Zawartość rondla przecedzić. Piersi kurczaka ułożyć w głębokiej salaterce, zalać wywarem i wstawić po wystudzeniu na noc do lodówki. Każdą pierś kurczaka pokroić na 4 - 5 kawałków, galaretkę grubo posiekać i posypać nią mięso. Przybrać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze