Kurczak w galarecie po chińsku

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przystawkę można przygotować podobnie jak nasze rodzime galaretki czyli ugotowane kawałki mięsa zalać bulionem wymieszanym ze szczypiorkiem i zostawić do stężenia.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - skórki wieprzowe lub 3 - 4 kostki wieprzowe: 10 dekagramów
    - piersi kurczaka (ok. 35 dag mięsa): 3 sztuki
    - wędzona wędlina np. polędwica sopocka: 5 dekagramów
    - bulion z mięsa i warzyw: 4 szklanki
    - sól: 1 łyżeczka
    - cebule dymki pokrojone na kawałki: 3 sztuki
    - kawałek imbiru ok. 1 cm: 1 sztuka
    - pół łyżeczki suszonej jarzynki: 0.5 łyżeczki
    - wódka czysta: 3 łyżki
    - Żelatyna: 2 łyżki
    - woda: 4 łyżki
    - posiekany szczypiorek: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kurczak w galarecie po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórki lub kostki zalać 2 szklankami wody i gotować przez 10 minut. Odcedzić, przestudzić, dokładnie zeskrobać tłuszcz. Skórki lub kostki ułożyć na dnie ronda, następnie włożyć mięso kurczaka i wlać bulion. Dodać polędwicę, sól, cebulę dymkę i imbir. Zagotować, odszumować, zmniejszyć płomień, gotować na małym ogniu przez godzinę. Żelatynę zalać wodą i odstawić na 5 minut. Wódkę wlać do gotującego się mięsa, wsypać jarzynkę i dodać żelatynę. Zamieszać i gotować przez 5 minut. Zawartość rondla przecedzić. Piersi kurczaka ułożyć w głębokiej salaterce, zalać wywarem i wstawić po wystudzeniu na noc do lodówki. Każdą pierś kurczaka pokroić na 4 - 5 kawałków, galaretkę grubo posiekać i posypać nią mięso. Przybrać posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować