Kurczak w cieście naleśnikowo+kokosowym

5 (1 ocen)

Kurczak w cieście naleśnikowo kokosowym to idealna przekąska, przystawka, a nawet element obiadu. Kurczak w tej postaci smakuje wyśmienicie. Bardzo proste w przygotowaniu więc śmiało możemy samodzielnie przyrządzić je w domu. Mięsko jest delikatne, soczyste i aromatyczne.

Składniki:

  • Składniki:
    • 2-3 piersi z kurczaka,
    • ząbek czosnku,
    • sól, ostra papryka
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    ciasto:
    • 150 g mąki,
    • 100 ml mleka,
    • 100 ml mleka kokosowego,
    • 1 jajko,
    • szczypta soli,
    • łyżka oleju,
    • 2-3 łyżki wiórków kokosowych,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Kurczak w cieście naleśnikowo+kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę.
    Mięso nacieramy solą, ostrą papryką i ząbkiem czosnku zgniecionym przez praskę, polewamy oliwą. Odstawiamy do lodówki na minimum 15 minut.
  • 2. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą.
    Następnie porcje mięsa zanurzamy w przygotowanym cieście i przekładamy na rozgrzany olej.
    Smażymy z obu stron na złoty kolor w dość głębokim oleju (po ok. 4-5 min.). Smażymy na średnim ogniu pilnując, aby kawałki kurczaka nie przypaliły się tylko zarumieniły. Kiedy mięso będzie już gotowe, przenosimy je na ręcznik papierowy w celu odsączenia.
    Gotowe kawałki kurczaka podajemy np. z frytkami oraz dowolnymi sosami.
    Możemy również podać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować