Filet z kurczaka w cieście naleśnikowo – czosnkowym

4.92 (206 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny soczysty filet, bardzo aromatyczny. Mięso rozpływa się w ustach, i ten delikatny posmak czosnku, uwielbiam… Uwielbiamy kurczaka pod każdą postacią, a najwięcej robię kotletów, bo najmłodszy w rodzinie często o nie prosi, żeby nie było nudno co jakiś czas przerabiam przepis. Raz coś dodam, raz odejmę i tak zawsze wychodzi pyszna nowa inspiracja, a najmłodszy w rodzinie zjadł dość sporo jak na swój wiek, tak więc puszczam przepis dalej.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 fileta z kurczaka
    sól i pieprz do smaku
    ulubiona przyprawa do drobiu
    4 ząbki czosnku
    1/3 pęczka koperku
    1 szkl. mąki pszennej ( 250 ml)
    pół szkl. mleka
    pół szkl. wody
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.92 (206 ocen)

Filet z kurczaka w cieście naleśnikowo – czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlet. 1. Fileta umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze części. Przyprawić solą i pieprzem oraz ulubioną przyprawą do drobiu z obu stron.
    Z mleka, wody, jajka i mąki przygotować gładkie ciasto naleśnikowe, przecisnąć przez praskę czosnek, dodać posiekany koperek, oraz sól i pieprz do smaku. Do ciasta wrzucić filety z kurczaka tak, aby były całe przykryte i odstawić na 1 – 2 godz. do lodówki, można również na całą noc.
  • Kotlet. 2. Na patelni rozgrzać olej i wykładać filety, smażyć z obu stron na rumiano.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

Mięso może stać w lodówce całą noc w cieście naleśnikowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Filet z kurczaka Kurczak Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować