Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułami

4.5 (158 ocen)

Bardzo znany i prosty w przygotowaniu kurczak. Sprawdzi się na różnych rodzinnych imprezach, ponieważ prezentuje się bardzo ładnie. A farsz? Szpinak z fetą i czosnkiem, brokuły i dużo sera. Czy nie brzmi to smacznie?

Składniki:

  • 600 g fileta z piersi kurczaka
    Przyprawa do gyrosa
    1 opakowanie ciasta francuskiego (25x40 cm)
    2 łyżki masła
    200 g szpinaku (mrożonego)
    3 ząbki czosnku
    100 g sera feta
    5 różyczek brokuła
    200 g żółtego sera
    1 jajko
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22lpgjh 1. Filet z piersi kurczaka kroimy na 5 płatów. Nacieramy je przyprawą do gyrosa. Brokuł gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mrożony szpinak. Dusimy do miękkości, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kosteczkę ser feta, sól i pieprz. Przygotowanym szpinakowym farszem smarujemy każdy płat kurczaka.
  • image-1iwu8y4 2. Zwijamy w rulon na kształt roladki. Roladki układamy na środku ciasta francuskiego. Obsypujemy je serem, a na wierzchu dociskamy różyczki brokułu.
  • image-0wll7s0 3. Boki ciasta nacinamy w 3 cm paseczki. Przeplatamy je dociskając do mięsa (zaplatamy jak warkocz). Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Roladę układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy pod folią aluminiową przez 60 minut w 200*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

4.54 (279 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

To może cię zainteresować