ryba ze szpinakiem w cieście francuskim

  • wyświetlono: 8157 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pamiętacie bajkę o Marynarzu Popeye? Szpinak zawsze dodawał mu energii, dzięki czemu cało wychodził z opresji. Bo przecież szpinak to bogate źródło witamin, błonnika i białka. Ostatnio coraz częściej widziany i lubiany w Polskiej Kuchni.W mojej kuchni także zyskał na wartości i dlatego coraz częś

Sylwia7
  • 60min

Składniki

Potrzebne produkty:

Torebka szpinaku ok. 150g
Dorsz (ja użyłam w sumie 4 kawałków rybki na dwie osoby i okazało się troszkę za dużo, więc polecam 2 kawałki na dwie osoby)
Ser favita z Mlekovity
Ciasto francuskie (ja kupuję gotowe)1 op.
cytryna (troszkę do wyciśnięcia)
czosnek 1 ząbek

Przyprawy:

Pieprz - Kamis
Sól
Oliwa

Sposób przygotowania przepisu:

ryba ze szpinakiem w cieście francuskim

  • 1. Na pierwszy ogień idzie rybka. Należy ją rozmrozić i podsmażyć. Spytacie dlaczego dorsz? Akurat tę rybę mam wypróbowaną i jest godna polecenia. Ja kupuję tylko dorsza atlantyckiego, gdyż nie posiada on takiej glazury, kawałki są konkretne a podczas rozmrażania i pieczenia nie śmierdzi okrutnie.
    Tak, więc po rozmrożeniu ryby przyprawiam ją solą i pieprzem.
    Następnie przygotowuję patelnię z 2 łyżkami oliwy i podsmażam dorsza.
    Po podsmażeniu dorsza odkładam go na bok, aby przestygnął. Gorący będzie się źle układał na cieście.
    Następnym etapem przygotowań jest szpinak. Na patelnię daję łyżkę oliwy i wyciskam 1 ząbek czosnku. Podsmażam go ale pamiętajmy, aby czosnek nie zrobił się brązowy bo szpinak będzie gorzki. Po chwili wrzucam opłukane i odsączone liście szpinaku.
    Gdy szpinak zaczyna zmniejszać swoją objętość zaczynam go przyprawiać solą i pieprzem, a następnie wyciśniętym sokiem z cytryny (góra z jednego plasterka sok - to także wedle Waszych upodobań smakowych dla mnie tyle jest w sam raz).
    Gdy już wszystko pięknie się skomponuje, a szpinak zmięknie dodaję połowę sera favita z Mlekovity pokrojonego w kostkę.
    Takim to sposobem mamy przygotowane już wszystko, więc włączamy piekarnik (i teraz każdy patrzy co producent jego piekarnika zaleca przy pieczeniu ciasta francuskiego). Ja nagrzewam do temperatury 170 stopni. Piekarnik się nagrzewa, a my przygotowujemy naszą kanapeczkę.
    Gotowe ciasto przecinamy na pół i na jednej części kładziemy kawałek dorsza, następnie szpinak z favita.
    I ponownie dorsza...
    Całości zawijamy w ciasto francuskie nacinając je po bokach.A następnie odkładamy na naczynie, które pójdzie do piekarnika.
    Z drugą częścią ciasta i pozostałymi kawałkami dorsza robimy podobnie.
    Całość pieczemy, aż ciasto francuskie będzie ładnie przyrumienione to jest do 30 minut w temperaturze 170 stopni.
    Obiadek gotowy - SMACZNEGO!!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzurybadania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylaciasto francuskieszpinakdorszzapiekane

Komentarze

Podobne przepisy

image-0fjbj4f

Dodane przez: agarybak76

Tuńczyk ze szpinakiem w cieście francuskim

Idealnie sprawdza się jako przystawka...

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim

Dodane przez: Martyna-94

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim

Jest to jedno z moich ulubionych...

Pierś z kurczaka ze szpinakiem zapiekana w cieście francuskim

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Pierś z kurczaka ze szpinakiem zapiekana...

Zapraszam na pyszną pierś z kurczaka...

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułami

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem...

Bardzo znany i prosty w przygotowaniu...

image-1f91bd2

Dodane przez: monika016

Gyros ze szpinakiem w cieście francuskim

Szybkie i efektownie prezentujące...

Schab w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Schab w cieście francuskim ze szpinakiem...

Pyszny pomysł na odmianę schabowych....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE