Tuńczyk ze szpinakiem w cieście francuskim

4.49 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Idealnie sprawdza się jako przystawka lub eleganckie, bezmięsne danie na ciepło.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (275g)
    1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (185g)
    200g mrożonego szpinaku
    100g sera feta
    15 oliwek czarnych
    2 łyżki gęstej śmietany
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Tuńczyk ze szpinakiem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • odparuj szpinak 1. Na suchej patelni odparować szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
  • ser i oliwki 2. Pokruszoną fetę przełożyć do miseczki i połączyć ze śmietaną i przekrojonymi na pół oliwkami.
  • na cieście rozłóż szpinak 3. Ciasto francuskie podzielić na pół i ponacinać ( po obu stronach ciasta, zostawiając pusty środek) pod ukosem na 1,5 cm paski. Na środku ciasta wyłożyć po połowie szpinak,
  • na szpinaku połóż ser 4. na szpinak położyć ser z oliwkami,
  • na wierzchu rozłóż tuńczyka 5. a na wierzchu osączonego tuńczyka.
  • zapleć warkocz z ciasta 6. Z paseczków ciasta przeplatać warkocz, tak, aby zakryć cały farsz
  • gotowe 7. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.przez ok.30-40 min do zrumienienia ciasta. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Łosoś Szpinak Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

4.54 (279 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

To może cię zainteresować