Kurczak w botwince i kapuście

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny filet w botwince i kapuście, z dodatkiem śmietany - idealne danie na wiosenny obiad.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pęczek botwinki z dwoma buraczkami,

    150g młodej kapusty,

    500 g filetów z kurczaka (dwa filety),

    250 ml bulionu,

    200 ml śmietany 30%,

    pęczek koperku,

    sól, pieprz,

    kilka kropel oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Kurczak w botwince i kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka kroimy po długości na dwie części. Posypujemy z każdej strony solą oraz pieprzem.
    Smażymy na niewielkiej ilości oleju przez około 5 minut na średnim ogniu do zarumienienia mięsa.
    Następnie mięso zdejmujemy z patelni.
    Wrzucamy na nią poszatkowaną kapustę oraz pokrojone buraczki wraz z pędami (liście będą później).
  • 2. Zalewamy bulionem, dusimy na mniejszym ogniu około 7 minut, Dodajemy pokrojone liście oraz koperek, dusimy razem pod przykryciem przez 5 minut, następnie dodajemy śmietanę, którą warto wcześniej zahartować przez dodanie ciepłego botwinkowego płynu.
    Mieszamy, układamy filety z kurczaka, przykrywamy i na małym ogniu zostawiamy na 2-3 minuty.

    Podajemy z ziemniakami lub z kaszą pęczak.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Młoda kapusta Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować