Kurczak sambal oelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka nacieramy solą,pieprzem i mieloną papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki), odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie udka obsmażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 40 minut
W międzyczasie przygotowujemy sos.
Na oddzielnej patelni lub w garnku podsmażamy na oleju kokosowym pozostałe 2 ząbki czosnku oraz starty imbir.
Po chwili dodajemy sambal oelek i koncentrat pomidorowy, a następnie wodę (lub bulion drobiowy) i dodajemy sos sojowy oraz ocet ryżowy. Mieszamy dokładnie i dalej gotujemy.
No i prawie na koniec dodajemy sok z cytryny i liście kafiru. Jeśli jest za kwaśny dodajemy odrobinę cukru (opcjonalnie)
Podsmażonego lub upieczonego kurczaka obieramy ze skórki i dodajemy do ciągle gotującego się sosu (można pokroić całość mięsa na kawałki). Mieszamy, aby kurczak dokładnie pokrył się sosem.
Komentarze