KURCZAK SAMBAL OELEK

4.5 (194 ocen)

  • 3 godz.

Sambal oelek to sos indonezyjski wykonany z papryczek chilli, jest mega ostry w smaku, wypróbujcie kurczaka w wersji "hot"

  • 3 godz.

Składniki:

  • na 1-2 porcje:
    2 ,3 udka z kurczaka
    4 ząbki czosnku
    sól i pieprz
    olej kokosowy
    kawałek imbiru
    1-1,5 łyżeczki sosu sambal oelek
    3/4 słoiczka koncentratu Pudliszki
    3/4 szklanki wody
    3 łyżeczki sosu sojowego
    1 łyżeczka octu ryżowego
    2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
    2,3 liście kafiru
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak sambal oelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka nacieramy solą,pieprzem i mieloną papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki), odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie udka obsmażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 40 minut

    W międzyczasie przygotowujemy sos.
    Na oddzielnej patelni lub w garnku podsmażamy na oleju kokosowym pozostałe 2 ząbki czosnku oraz starty imbir.
    Po chwili dodajemy sambal oelek i koncentrat pomidorowy, a następnie wodę (lub bulion drobiowy) i dodajemy sos sojowy oraz ocet ryżowy. Mieszamy dokładnie i dalej gotujemy.
    No i prawie na koniec dodajemy sok z cytryny i liście kafiru. Jeśli jest za kwaśny dodajemy odrobinę cukru (opcjonalnie)

    Podsmażonego lub upieczonego kurczaka obieramy ze skórki i dodajemy do ciągle gotującego się sosu (można pokroić całość mięsa na kawałki). Mieszamy, aby kurczak dokładnie pokrył się sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować