Kurczak sambal oelek z dipem miętowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

W szale przygotowań do zabawy karnawałowej wpadł mi do głowy pomysł na błyskawiczne, bardzo proste danie na ciepło z kurczakiem w roli głównej.

  • 30 min

Składniki:

  • Filet z kurczaka pojedynczy
    1 łyżeczka sosu sambal oelek (przecier z czerwonych papryczek chilli, do kupienia w supermarketach)
    1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
    200 ml jogurtu naturalnego
    Pęczek mięty lub 1 łyżeczka gotowego sosu miętowego
    bagietka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak sambal oelek z dipem miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy dodajemy do niej sos sambal oelek i przesmażamy przez chwilę. Do sosu dodajemy przyprawę gyros i kurczaka wszystko razem smażymy około 7 minut, aż mięso się usmaży i zarumieni. Miętę myjemy i blendujemy. Zmiksowaną miętę łączymy z jogurtem naturalnym – mieszamy. Kurczaka serwujemy z łagodzącym ostrość sambal oelek jogurtem miętowym i bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować