Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek

3 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 6 osób

Impreza nawet ta sylwestrowa nie może obejść się bez skrzydełek. Tak, skrzydełka to świetna przekąska, którą zaserwować możemy zarówno na ciepło jak i na zimno ja polecam dziś takie w wersji na ostro z piwną glazurą.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
    1 opakowanie proszku do pieczenia
    Sól, pieprz
    Glazura:
    1/3 szklanki ulubionego piwa ja użyłam piwa ciemnego
    1 łyżka masła
    3-4 łyżeczki miodu
    5-6 łyżeczek sambal oelek (to ostry sos chilli dostępny prawie w każdym supermarkecie, można zastąpić dowolnym ostrym sosem chilli )
    ½ łyżeczki soku z cytryny lub octu
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy, osuszamy, odcinamy lotkę a skrzydełko przecinamy na pół. Oprószamy je solą i pieprzem. Skrzydełka obtaczamy w proszku do pieczenia i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Skrzydełka wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

    W międzyczasie do rondelka wlewamy piwo, dodajemy miód, sambal oelek i sok z cytryny – gotujemy na dość dużym ogniu i 5-10 minut lub do momentu aż połowa płynu odparuje. Dodajemy masło, gotujemy 1 minutę.

    Podpieczone skrzydełka wyjmujemy z piekarnika i za pomocą pędzelka (lub łyżki) pokrywamy je glazurą – wstawiamy je na kolejne 10-15 minut aż nabiorą pięknego, złotego koloru.

    Upieczone skrzydełka serwujemy z resztą glazury jako sosem – smakują pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Skrzydełka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować