Szybki i lekki torcik akurat na ciepłe dni. Z danego przepisu wychodzi 12 małych porcji. Małych to znaczy wystarczających, żeby zjeść coś słodkiego do kawy. Jest wystarczająco elegancki, żeby podać na urodziny.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Na biszkopt:
1 jajko
szczypta soli
50 g mąki pszennej
60 g cukru drobnego
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
200 g śmietany 30%
250 g sera mascarpone
4 szyszki z ryżu preparowanego (albo 4 garście ryżu preparowanego)
łyżka cukru pudru
Ponadto:
1/2 szklanki wody
3 łyżki syropu malinowego
40 g galaretki czerwonej
maliny
Lekki torcik z ryżem preparowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
1. Białko oddzielamy od żółtka. Ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Na koniec dosypujemy łyżka po łyżce cukier, tak żeby całkowicie się rozpuścił.
2. Następnie dodajemy żółtko i miksujemy na najniższych obrotach.
3. Na koniec dodajemy mąkę, proszek i kakao i delikatnie mieszamy szpatułką.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy (o średnicy 16 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka czyli ok. 15 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.
2.Krem:
6. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
7. Dodajemy do niej łyżka po łyżce mascarpone i całość łączymy.
8. Na koniec wsypujemy ryż lub dodajemy pokruszone szyszki. Całość łączymy za pomocą szpatułki.
3.9. Galaretkę rozpuszczamy w połowie gorącej wody wskazanej na opakowaniu. Zostawiamy do lekkiego stężenia.
10. W wodzie rozpuszczamy syrop malinowy.
4.Sposób podania:
Biszkopt wkładamy do tortownicy i nasączamy syropem malinowym. Na to wykładamy krem z ryżem. Górę ciasta ozdabiamy malinami i zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy w lodówce na 12 godzin.
Komentarze