Kurczak pieczony w miodowo majonezowej marynacie

4.93 (29 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Kurczak pieczony w miodowo majonezowej marynacie
Kurczak pieczony w całości, w marynacie na bazie miodu oraz majonezu. Świetny pomysł na prosty i pyszny obiad, który praktycznie robi się sam. Idealny na uroczysty obiad, ale nie tylko

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • Ok. 2 kg kurczaka z wolnego wybiegu,
    marynata:
    • 2 łyżki soli gruboziarnistej,
    • 2 łyżki majonezu,
    • 1 łyżka miodu,
    • 1 łyżka octu białego winnego (lub jabłkowego)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek,
    • po 1 łyżeczce curry i kurkumy,
    • ½ łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
    Dodatkowo:
    • 5-6 ziemniaków pokrojone na ćwiartki,
    • 1 cebula pokrojona w plasterki,
Wystaw ocenę:

4.93 (29 ocen)

Zobacz również:

Kurczak pieczony

Kurczak pieczony w miodowo majonezowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki marynaty razem mieszamy i nacieramy
    dokładnie mięso w środku i na zewnątrz. Wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin,
    aby mięso przeszło marynatą.
    Na dno brytfanki układamy ziemniaki i cebulę, kładziemy mięso.
    Pieczemy pod przykryciem ok. 90 minut w temp. 200°C, następnie ściągamy pokrywkę , zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy ok. 60 min. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Podajemy z upieczonymi razem ziemniakami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować