Kurczak w miodowo-imbirowej marynacie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Po upieczeniu kurczak jest soczysty, z chrupiącą skórką pokrytą słodkawą glazurą z wyczuwalną nutą imbiru. Efekt wręcz idealny!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -8 podudzi lub 4 ćwiartki z kurczaka
    -2-3 ząbki czosnku
    -4-5 cm kawałek imbiru
    -5-6 łyżek soku z cytryny
    -4 łyżki jasnego miodu
    -4 łyżki oliwy
    -3 łyżki majeranku
    -sól morska gruboziarnista
    -pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak w miodowo-imbirowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Elementy kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Przygotować marynatę: do miski wlać oliwę, sok z cytryny, miód, dodać zmiażdżony czosnek, starty na tarce imbir oraz majeranek - dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka, dokładnie go obtoczyć. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C, około 30-40 minut. Kurczaka podczas pieczenia polewać marynatą i sokiem, który wytopi się podczas pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Imbir Kurczak Marynata Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować