Pieczony filet z indyka w miodowo majonezowej marynacie

5 (15 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Pieczony filet z indyka może być doskonałym daniem obiadowym, a pokrojony w cieniutkie plasterki będzie pyszną domową wędliną do kanapek.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • ok. 1 kg fileta z indyka,
    marynata:
    • 1 łyżka soli gruboziarnistej,
    • 1 łyżka majonezu,
    • 1 łyżka miodu,
    • 1 łyżka octu jabłkowego,
    • 1 łyżka oliwy z oliwek,
    • po 1 łyżeczce curry i kurkumy,
    • ½ łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (15 ocen)

Zobacz również:

Szynki Dania z indyka

Pieczony filet z indyka w miodowo majonezowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki marynaty razem mieszamy i nacieramy dokładnie mięso. Wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin, aby mięso przeszło marynatą.
    Fileta wkładamy do brytfanki i przykrywamy. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 200°C, następnie odkrywamy, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy ok. 20 min. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować