Kurczak pieczony po zbójnicku (na kapuście z grzybami i śliwkami)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób

Jest to danie dość pracochłonne, ale bardzo smaczne i wdzięczne. Nie potrzeba już do niego surówki, bo jej miejsce zajmuje kapusta. Wszyscy zajadali się nim ze smakiem.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Mięso:
    1/2 kg udek z kurczaka
    2 łyżeczki musztardy
    sól, pieprz, papryka słodka

    Kapusta:
    1 kg kiszonej kapusty
    100g suszonych grzybów
    100g suszonych śliwek
    1 cebula
    olej
    sól, pieprz, majeranek, 4 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Kurczak pieczony po zbójnicku (na kapuście z grzybami i śliwkami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą. Pozostawiamy na minimum godzinę. Kroimy na małe kawałki. Kapustę dobrze odciskamy z wody. Jeśli jest mocno kwaśna, przepłukujemy wodą i ponownie odciskamy. Drobno szatkujemy.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane drobno: cebulę i śliwki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy grzyby i kapustę. Zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę, do miękkości kapusty.
  • 3. Z udek odcinamy skórę. Łączymy je z musztardą i przyprawami. Dokładnie mieszamy by mięso się z nich obtoczyło.
  • 4. Kapustę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy udka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kurczak Śliwki Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować