Jest to danie dość pracochłonne, ale bardzo smaczne i wdzięczne. Nie potrzeba już do niego surówki, bo jej miejsce zajmuje kapusta. Wszyscy zajadali się nim ze smakiem.
1 godz. 40 min
Dla 4 osób
Składniki:
Mięso:
1/2 kg udek z kurczaka
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz, papryka słodka
Kapusta:
1 kg kiszonej kapusty
100g suszonych grzybów
100g suszonych śliwek
1 cebula
olej
sól, pieprz, majeranek, 4 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
Kurczak pieczony po zbójnicku (na kapuście z grzybami i śliwkami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą. Pozostawiamy na minimum godzinę. Kroimy na małe kawałki. Kapustę dobrze odciskamy z wody. Jeśli jest mocno kwaśna, przepłukujemy wodą i ponownie odciskamy. Drobno szatkujemy.
2.Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane drobno: cebulę i śliwki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy grzyby i kapustę. Zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę, do miękkości kapusty.
3.Z udek odcinamy skórę. Łączymy je z musztardą i przyprawami. Dokładnie mieszamy by mięso się z nich obtoczyło.
4.Kapustę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy udka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.
Komentarze