Mielone po zbójnicku

4.99 (169 ocen)

  • 30 min

Mój kolejny kulinarny eksperyment. Okazał się strzałem w dziesiątkę. Kotlety smakują o wiele lepiej, niż te tradycyjne.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    -300 g mięsa mielonego z surowej szynki
    -150 g kapusty kiszonej
    -1 mały, mięsisty pomidor

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    -1 duża cebula (lub 2 mniejsze)

    Składniki robocze:
    -3 łyżki bułki tartej do kotletów + 2 łyżki do panierowania
    -1 łyżeczka curry
    -1 łyżeczka papryki słodkiej
    -1 łyżeczka przyprawy gyros
    -1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    -szczypta soli i pieprzu
    -olej do smażenia

    Do dekoracji:
    -natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.99 (169 ocen)

Mielone po zbójnicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pomidora usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy również w drobną kostkę, a kapustę bardzo drobno siekamy. Wrzucamy do miski.
  • 2. Dodajemy mięso, 3 łyżki bułki tartej i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie zagniatamy, aby dobrze się wymieszało. Formujemy kotlety i obtaczamy w pozostałej bułce tartej.
  • 3. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony. Podajemy udekorowane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować