Kurczak na żółtym ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy, osuszamy , doprawiamy solą ,pieprzem oraz papryką słodką . W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju ,obsmażamy kurczaka z każdej strony , podlewamy odrobiną wody dodajemy ząbki czosnku w łupinach . Przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa .
2.Miękkiego kurczaka wyjmujemy z rondla , ząbki czosnku obieramy z łupinek . Tłuszcz wylewamy a rondelek przecieramy papierowym ręcznikiem . W rondelku rozgrzewamy ponownie masło z łyżką oleju , podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz fasolkę pokrojoną w drobne kawałki ( 3 minuty ) . Wsypujemy ryż , wlewamy bulion i dodajemy łyżeczkę kurkumy . Przykrywamy i dusimy przez 10 minut co jakiś czas mieszając ( w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody )
3.Do rondelka z ryżem dodajemy miękkiego kurczaka oraz obrane ząbki czosnku i dusimy wszystko jeszcze przez 5 minut delikatnie mieszając .
Serwujemy posypane zieleniną .
Porady
Fasolkę szparagową można zastąpić groszkiem cukrowym lub różyczkami brokułu .
Komentarze