Kurczak na soli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.a wszystko zaczyna sie od tego że bierze sie jednego kuraka czyści, przyprawia byle nie za bardzo solą, tylko raczej pieprzem, papryka i czosnkiem lub tym co kto lubi.. można dać ziół do srodka - ja dałam garść tymianku. Na dno garnka, patelni, brytfanki wysypuje sie 2 kg soli i kładzie na nią ostroznie suchego kurczaka, pamietając żeby absolutnie go juz nie ruszać bo inaczej sól sie przyklei do skóry i będzie słona i to okropnie. Kurczaka na godzinę (lub wiecej w zaleznosci od wielkosci) wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180st. i tyle...
2.Kurczak się przepięknie upiecze, bedzie soczysty. sól przeniknie do niego na tyle ze bedzie wystarczajaco przyprawiony i wilgotny, bo wiadomo że sól zatrzymuje wodę. Tłuszcz za to stopi sie do soli tworzac skorupe. Teraz kurczaka wystarczy wyjąć, pokroic i gotowe. I nie przejmować się krzykami męża, dzieci a szczególnie teściowej ze zmarnujesz kurczaka bo przeciez będzie słony ;)
Zapewniam że jest warto... przepis sprzedany wielu osobom (sama tez go jakies 2 lata temu odkupiłam od kolezanki) i się sprawdza zawsze. Tylko zdjecia jakieś nie takie bo rodzina za szybko się do niego dobrała
Komentarze