Kurczak pieczony na soli

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 9 osób

Kurczak na soli to doskonała propozycja na bardzo prosty, ale i też przepyszny obiad. Sól zatrzymuje wodę, dzięki czemu mięso jest soczyste. Do tego ten kuszący aromat oraz chrupiąca skórka... I nie martwcie się, kurczak nie jest za słony, pomimo że leży na kilogramie soli. Uwierzcie, iż smakuje rewelacyjnie, a doprawić go możecie według własnych preferencji smakowych.

  • Dla 9 osób

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
    Dodatkowo:
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka tymianku
    3/4 łyżeczki papryki słodkiej
    3/4 łyżeczki papryki ostrej
    1/2 łyżeczki curry
    pieprz
    Ponadto:
    1 kg soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak pieczony na soli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, a następnie porządnie natrzeć (również środku) posiekanym czosnkiem oraz mieszanką przypraw.
    Całość odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie na dnie naczynia żaroodpornego należy równomiernie rozsypać sól, a nogi kurczaka związać sznurkiem.
    Kurczaka ułożyć na soli piersiami do góry i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    (Nie należy już go przesuwać, aby w skórę nie wetrzeć soli.)
    Piec 1,5 godziny (1 kg = 1 h) w 180 stopniach - bez przykrycia.
    (Kurczak się nie wysuszy, ponieważ sól zatrzymuje wodę.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować