przepis sprawdzony, kurczak soczysty i kruchy, wykonanie nie absorbujące
60 min
Składniki:
1 kurczak (1,3-1,5 kg)
sól może być gruboziarnista, jodowana , dowolna 1 kg
ulubiona przyprawa do kurczaka, może być inna ulubiona typu pikantny grill, gyros, czyli ulubiona
cebula biała 2 duże szt.
czosnek najlepiej polski 3-4 ząbki
Kurczak pieczony na soli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy ulubioną przyprawą po wierzchu i nacieramy też go w środku
wstawiamy do lodówki na całą dobę
2.wyciągamy kurczaka z lodówki, do środka wkładamy cebulę, pokrojoną w ćwiartki ,i ponacinane ząbki czosnku (by puściły soki) , krzyżujemy mu nóżki i wkładamy w ponacinaną skórę , osuszamy go papierowym ręcznikiem
3.zdecydowanym ruchem kładziemy kurczaka piersiami do dołu na wysypaną sól w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 220 stopni C.i pieczemy ok 45 minut
4.po tym czasie wyjmujemy kuraka z piekarnika i za pomocą rękawicy i łopatki, zdecydowanym ruchem przewracamy kurczaka na drugą stronę i wstawiamy do piekarnika na następne 45 minut
5.kiedy kurczak już się upiekł, wyjmujemy go z piekarnika i układamy piersiami do dołu na talerzu, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na 5-10 minut
6.po czym kroimy kurczaka na porcje, podajemy np. z pieczonymi ziemniakami, frytkami, gotowanymi ziemniakami i dowolną sałatką, surówką
Porady
UWAGA: gdyby część kurczaka tak przyrządzonego, podanego na ciepło pozostała, nie zmarnuje się na zimno też bardzo dobrze smakuje na drugi dzień
Komentarze