Kurczak na soli

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od przyjaciółki - pyszny kurczak, który w zasadzie przygotowuje się sam :) uwielbiam takie przepisy...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - kurczak ( ja kupuję - świeżego w Lidlu :) )
    - 1 kg soli
    - 1/2 cebuli
    - 2 ząbki czosnku
    - przyprawa do kurczaka - według uznania ( zioła, majeranek, czerwona papryka ...itp )
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Bezy Dania główne

Kurczak na soli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. świeżego kurczaka w całości -dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy kurczaka ulubioną przyprawą lub mieszanką przypraw - według uznania - ja ostatnio dodałam przyprawę do kurczaka po staropolsku i pysznie było. Kurczaka nacieramy również w środku. Do środka wkładamy dwa ponacinane ząbki czosnku i pół pokrojonej na kawałki cebuli - jak zwykle według uznania. Zakręcamy kurczakowi nóżki aby zawartość nie wypłynęła podczas pieczenia . Do żaroodpornego naczynia lub na brytfankę wysypujemy kilogram soli i równo rozprowadzamy. Przyprawionego kurczaka wykładamy piersiami do dołu zdecydowanym ruchem na brytfankę ( zaczynamy pieczenie - piersiami w dół- aby soki spłynęły w to miejsce i aby mięsko było cudownie soczyste ) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na 40-45 min. Po 45 minutach wysuwamy brytfankę - uwaga bo gorąca . Przy pomocy szczypiec i rękawicy zgrabnie obracamy kurczaka na drugą stronę - również zdecydowanym ruchem. Ewentualny nadmiar soli z góry leciutko zdrapujemy i wkładamy nasze mięsko na kolejne 45 min.do piekarnika. Po upieczeniu wykładamy kurczaka na talerz - ja przykrywam go jeszcze folią spożywczą przez jakieś 5 minut. Następnie wyciągam środek i podaję na stół w całości z gotowanymi na parze warzywami :)

Porady

ważne jest aby wykładając kurczaka na sól - zrobić to zdecydowanym ruchem , położyć i gotowe - nic nie poprawiamy - aby sól nie przykleiła się do mięska. Po 45 minutach pieczenia - uwaga przy przekładaniu na drugą stronę - również trzeba to zrobić zdecydowanym ruchem - obracamy i już nie kombinujemy :) Nic nie poprawiamy , przesuwamy, ruszamy - aby sól nie przywarła do mięsa !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować