Kurczak na ostro pieczony z jesiennymi warzywami

5 (173 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jesień obdarowuje nas obficie grzybami i dynią, więc korzystajmy :)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1,5 kg pałek i skrzydełek z kurczaka
    800 g ziemniaków
    400 g dyni
    400 g grzybów leśnych
    sól, pieprz
    rozmaryn
    gałka muszkatołowa
    słodka papryka
    marynata:
    1 łyżka ostrego ajwaru
    2 łyżki jogurtu naturalnego,
    2 łyżki pikantnego ketchupu
    2-3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka curry
    1/2 łyżeczki kurkumy
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak na ostro pieczony z jesiennymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć udka i skrzydełka i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
    Obrane ziemniaki i dynię pokroić w średnią kostkę, grzyby w plasterki. Warzywa wymieszać i rozłożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać przyprawami. Na warzywach ułożyć kurczaka i przykryć. Piec około godziny, aż ziemniaki i kurczak będą miękkie. Odkryć, kurczaka posypać słodką papryką, i podpiec do zrumienia, najlepiej użyć funkcji grill. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować