Bardzo prosty i niezwykle smaczny sposób na pierś z kurczaka
Składniki:
ok. 1/2 kg piersi z kurczaka
2 łyżki klarowanego masła
200 g pieczarek
1 cebula
100 ml bulionu drobiowego
100 ml śmietanki 18% do sosów
150 g topionego serka ziołowego
1 kulka mozzarelli (125g)
50 g startego parmezanu
sól, pieprz
Kurczak w sosie serowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem.
2.Masło rozgrzać na patelni. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę a następnie pokrojone pieczarki. Posolić. Gdy z grzybów odparuje woda, dodać pierś z kurczaka. Smażyć ok. 3 minuty, po czym wszystko zalać bulionem wymieszanym ze śmietanką. Dusić ok. 10 minut.
3.Serek topiony wrzucić rozdrobniony do miski, zalać kilkoma łyżkami gorącego bulionu ze śmietanką. Rozpuścić, aż nie będzie grudek, po czym dodać na patelnię do kurczaka z pieczarkami. Chwilę poddusić, po czym dodać drobno pokrojoną mozzarellę i parmezan. Wszystko przyprawić solą i pieprzem. Gdy sery sie rozpuszczą zdjąć potrawę z ognia.
4.Podawać z ugotowanym makaronem, kaszą lub ziemniakami.
Komentarze