Kurczak w sosie serowym z pieczarkami

4.5 (190 ocen)

Bardzo prosty i niezwykle smaczny sposób na pierś z kurczaka

Składniki:


  • ok. 1/2 kg piersi z kurczaka
    2 łyżki klarowanego masła
    200 g pieczarek
    1 cebula
    100 ml bulionu drobiowego
    100 ml śmietanki 18% do sosów
    150 g topionego serka ziołowego
    1 kulka mozzarelli (125g)
    50 g startego parmezanu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos serowy Ser

Kurczak w sosie serowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem.
  • 2. Masło rozgrzać na patelni. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę a następnie pokrojone pieczarki. Posolić. Gdy z grzybów odparuje woda, dodać pierś z kurczaka. Smażyć ok. 3 minuty, po czym wszystko zalać bulionem wymieszanym ze śmietanką. Dusić ok. 10 minut.
  • 3. Serek topiony wrzucić rozdrobniony do miski, zalać kilkoma łyżkami gorącego bulionu ze śmietanką. Rozpuścić, aż nie będzie grudek, po czym dodać na patelnię do kurczaka z pieczarkami. Chwilę poddusić, po czym dodać drobno pokrojoną mozzarellę i parmezan. Wszystko przyprawić solą i pieprzem. Gdy sery sie rozpuszczą zdjąć potrawę z ognia.
  • 4. Podawać z ugotowanym makaronem, kaszą lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować