Wegańska owsianka z duszonymi śliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyj, wydryluj, przekrój na połówki, a każdą połówkę pokrój na paseczki.
Na patelni lub w rondlu rozgrzej kilka łyżek wody, wrzuć śliwki i duś kilka minut aż puszczą czerwony sok i zmiękną. Powinny się podgotować ale pozostać jędrne.
Gdy śliwki będą gotowe oprósz je lekko cukrem lub ksylitolem i cynamonem.
2.Napój owsiany podgrzej w osobnym rondlu. Dodaj olej kokosowy i wsyp płatki. Gotuj na małym ogniu kilka minut, aż płatki zmiękną.
Dodaj orzechy (w całości lub pokrojone) i podgrzewaj jeszcze minutę, mieszając.
3.Przelej płatki do miseczek i na wierzchu ułóż duszone śliwki (wraz z sokiem).
Podawaj od razu.
Porady
Możesz dodać więcej lub mniej napoju owsianego, by uzyskać pożądaną konsystencję owsianki.
Komentarze