Wegańska owsianka z duszonymi śliwkami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Gorąca, pożywna, wegańska owsianka z duszonymi śliwkami i orzechami

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych górskich
    400 ml napoju owsianego
    spora garść mieszanki orzechów (włoskie, nerkowce, migdały)
    8 sporych śliwek
    2 łyżeczki oleju kokosowego (opcjonalnie)
    szczypta cukru lub ksylitolu
    cynamon (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Owsianka

Wegańska owsianka z duszonymi śliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyj, wydryluj, przekrój na połówki, a każdą połówkę pokrój na paseczki.
    Na patelni lub w rondlu rozgrzej kilka łyżek wody, wrzuć śliwki i duś kilka minut aż puszczą czerwony sok i zmiękną. Powinny się podgotować ale pozostać jędrne.
    Gdy śliwki będą gotowe oprósz je lekko cukrem lub ksylitolem i cynamonem.
  • 2. Napój owsiany podgrzej w osobnym rondlu. Dodaj olej kokosowy i wsyp płatki. Gotuj na małym ogniu kilka minut, aż płatki zmiękną.
    Dodaj orzechy (w całości lub pokrojone) i podgrzewaj jeszcze minutę, mieszając.
  • 3. Przelej płatki do miseczek i na wierzchu ułóż duszone śliwki (wraz z sokiem).
    Podawaj od razu.

Porady

Możesz dodać więcej lub mniej napoju owsianego, by uzyskać pożądaną konsystencję owsianki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Orzechy Płatki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować