Kurczak faszerowany szpinakiem z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pomysł na obiad dla całej rodziny. Soczysty, delikatnie pikantny kurczak wypełnionym szpinakowym farszem z dodatkiem boczku.
Mięso idealnie smakuje podane z pieczonymi ziemniakami lub ziemniaczanym puree i sałatką/surówką ze świeżych warzyw.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kurczak ( około 1,5 kg)
    2 łyżki oleju rzepakowego z chili
    2 łyżki przyprawy do kurczaka
    2 łyżki słodkiej papryki mielonej
    Farsz:
    500g. boczku wędzonego
    300g. szpinaku mrożonego w liściach ( w sezonie polecam użyć świeżego)
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    200 ml. kwaśniej śmietany 18%
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak faszerowany szpinakiem z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak faszerowany szpinakiem z boczkiem 1. Farsz:
    Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni.
    Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, oraz drobno posiekany czosnek.
    Po chwili dołożyć szpinak.
    Po 2/3 min dołożyć kwaśną śmietanę oraz łyżkę masła, wymieszać.
    Dusić do zgęstnięcia farszu.
  • Kurczak faszerowany szpinakiem z boczkiem 2. Kurczaka umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż piersi.
    W powstałej kieszonce umieścić szpinakowym farsz.
  • Kurczak faszerowany szpinakiem z boczkiem 3. Mięso natrzeć olejem z chili oraz resztą przypraw.
    Odstawić na dwie godz.do lodówki.
    Piec około 90 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
    W między czasie podlewać powstałym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Drób Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować