Kokosowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód tortownicy wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Zacisnąć obręcz.
Na spód wsypać pokruszone w dłoniach wafelki z nadzieniem kokosowym.
2.Żelatynę wsypać do miseczki i rozmieszać z 3-4 łyżkami ciepłej wody. Następnie dodać 6 łyżek gorącej wody i dobrze rozmieszać. Pozostawić do ostudzenia.
3.Czekoladę stopić w rondlu z grubym dnem lub w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia.
Olej kokosowy roztopić nad wrzątkiem.
4.Do dużej miski przełożyć mascarpone, wsypać cukier i ubić mikserem na puszystą masę.
Dodać mleko kokosowe, olej kokosowy i serki homogenizowane, a następnie ponownie zmiksować.
Cały czas miksując, wlewać stopniowo stopioną i schłodzoną czekoladę.
Następnie stopniowo wlewać żelatynę, cały czas mieszając masę łyżką.
5.Przełożyć masę do tortownicy (stopniowo, za pomocą łyżki, by wafelki nie zaczęły pływać) a następnie wyrównać, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą noc.
6.Następnego dnia udekorować wiórkami kokosowymi, wafelkami i pralinkami przekrojonymi na pół.
Przechowywać w lodówce.
Komentarze