Pieczony w całości kurczak, z pysznym nadzieniem to idealna propozycja na świąteczny stół. Aromatyczne kawałki wątróbki i delikatne mięso z kurczaka tworzą pyszne zestawienie, warte polecenia.
2 godz. 30 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
• 1 kurczak (około 1,5 kg),
• 900 gram wątróbki drobiowej,
• Przyprawa do kurczaka,
• 3 duże jajka,
• 6 łyżek bułki tartej,
• 4-5 młodych gałązek rozmarynu,
• Sól do smaku,
• Sól czosnkowa do smaku,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• Olej,
Kurczak faszerowany wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE:
Wątróbkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Gotową kroimy na mniejsze kawałki.
2.Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy pokrojoną wątróbkę. Przysmażamy ją do miękkości.
3.Pod koniec smażenia dodajemy do niej igiełki rozmarynu oraz sól, sól czosnkową i pieprz do smaku. Przysmażoną zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą łączymy z jajkami i bułką tartą.
4.KURCZAK:
Kurczaka luzujemy, usuwając z niego korpus. Tak przygotowanego nacieramy olejem wymieszanym z przyprawą do kurczaka.
5.Przyprawionego kurczaka napełniamy nadzieniem z wątróbki. Napełnionego dokładnie zszywamy dratwą nawleczoną na igłę. Dodatkowo związujemy mu nóżki i przewiązujemy przez środek, tak by skrzydełka przylegały do całości.
6.Gotowego kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Jego wierzch dodatkowo skrapiamy olejem. Tak przygotowanego wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 90 minut w 180°C. W trakcie pieczenia podlewamy wytopionym sosem. Gotowego wyjmujemy, kroimy w grube plastry i podajemy.
Komentarze