Kurczak duszony w pietruszce i w porze

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Aromatyczny i delikatny kurczak, który rozpływa się w ustach. Połączenie smakowe dla tych, którzy lubią pietruszkę i por. Przyprawy postanowiłam ograniczyć do minimum, chciałam żeby smak i zapach warzyw dominował.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 tuszka z kurczaka (około 1,5 kg),
    4 pietruszki,
    2 duże jasne części z pora,
    sól,
    pieprz,
    przyprawa do kurczaka,
    suszona natka pietruszki,
    ziele angielskie,
    3 - 4 łyżki oliwy,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak duszony w pietruszce i w porze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, podzielić na części i osuszyć.
    Natrzeć solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki i niewielką ilością przyprawy do kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny.
    Pietruszkę i por oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz natką pietruszki. Wymieszać.
    Kurczaka układać na przemian partiami z warzywami w dużym żaroodpornym naczyniu. Całość polać oliwą, dodać ziele angielskie i przykryć pokrywą.
    Kurczaka wstawić do nagrzanego do około 180 - 190 stopni piekarnika. Dusić około godziny. Pod koniec zdjąć pokrywę, rozgarnąć por i pietruszkę - mięso delikatnie się zrumieni.
    W trakcie duszenia powstanie spora ilość sosu, który można później zaprawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Pietruszka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować