Kurczak duszony w porze i papryce

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapraszam na bardzo proste i nieskomplikowane danie obiadowe z kurczaka. Pałki duszone w porach i papryce są bardzo soczyste, pikantnie doprawione i niezwykle łatwe w przygotowaniu. Polecam szczególnie osobom, które stawiają pierwsze kroki w kuchni.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg pałek z kurczaka lub podudzi
    duży por
    strąk czerwonej papryki
    biała cebula
    2 łyżki masła klarowanego
    sól
    czarny pieprz
    ostra papryka
    rozmaryn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak duszony w porze i papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak duszony w porze i papryce 1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Z jednej strony doprawiamy solą, czarnym pieprzem, ostra papryka i rozmarynem.
  • Kurczak duszony w porze i papryce 2. W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i układamy kurczaka strona z przyprawami do dołu. Doprawiamy druga stronę.
  • Kurczak duszony w porze i papryce 3. Por i paprykę myjemy. Cebulę i por kroimy w talarki, paprykę w kostkę. Warzywa dokładamy do kurczaka i podlewamy wodą tak aby mięso było do połowy zanurzone i przykrywamy pokrywką.
  • Kurczak duszony w porze i papryce 4. Dusimy pod przykryciem przynajmniej 40-50 minut aż mięso lekko odchodzi od kości. W razie konieczności podczas duszenia możemy podlać mięso jeszcze niewielka ilością wody. Kurczaka serwujemy z uduszonymi warzywami i dodatkiem ryżu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować