Kurczak curry

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

LUBISZ SZYBKĄ KUCHNIĘ? SPRÓBUJ!

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - podwójna pierś z kurczaka: 1 kilogram
    - - pół torebki przyprawy curry (może być troszkę więcej): 2 łyżki
    - - 1 jajko: 1 łyżka
    - - tarta bułka: 2 łyżki
    - - pieprz: 1 szczypta
    - - olej: 2 łyżki
    - - dowolny tłuszcz do smażenia: 2 plastry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak z curry 1. Mięso pokroić na drobne kawałki np. jedną połówkę na 8 części ( nie muszą być regularne: większe, mniejsze, krojone po skosie – jak się uda). Włożyć do miski, wsypać przyprawę curry i popieprzyć do smaku według własnego upodobania. Dodać niewielką ilość oleju tak by mięso nie pływało ale było natłuszczone. Całość wymieszać – robię to zawsze ręką co daje gwarancję dobrego otoczenia składnikami wszystkich kawałków mięsa i tak pozostawiam w oczekiwaniu na smażenie.
    W międzyczasie czasie przygotowuję inne części posiłku(np. ziemniaki, ryż)
    Tuż przed smażeniem, do mięsa wbijam jajko i ponownie całość mieszam ręką aby dobrze się rozprowadziło po wszystkich kawałkach. To wszystko wrzucam do tartej bułki, którą przygotowuję sobie w głębszej misce. Wykonuję kilka ruchów potrząsających miskę i mięso jest otoczone w bułce. Smażę i gotowe. Czasami robię bez tartej bułki - otoczone tylko w jajku.
    Proste, szybkie, smaczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować