Kurczak à la bażant

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mieszkam w pięknej dzielnicy Wrocławia. Pod mój dom czasami podchodzą bażanty. Z okazji imienin przygotowałam niespodziankę – kurczaka, który smakiem przypominał tego królewskiego ptaka

Składniki:

  • ● mały kurczak
    ● 4 dag smalcu
    ● łyżka cukru
    ● 3 dag wędzonej słoniny
    ● 2 cebule
    ● marchewka
    ● pietruszka
    ● kawałek selera
    ● liść laurowy
    ● 2 goździki
    ● 100 ml wywaru mięsnego
    ● łyżka płatków owsianych
    ● 100 ml czerwonego wytrawnego wina
    ● sok z cytryny
    ● po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
    ● sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak à la bażant - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na 6-8 porcji. Oprószamy solą.
  • Kurczak à la bażant 2. Cebule obieramy i siekamy. Warzywa obieramy, myjemy
    i ze słoniną kroimy w małą kostkę. Cukier wsypujemy na rozgrzany smalec, karmelizujemy. Dodajemy słoninę i warzywa. Podsmażamy. Wkładamy kurczaka, liść laurowy, goździki, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Wlewamy wywar. Gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut.
  • 3. Sos zagęszczamy płatkami wymieszanymi z winem. Chwilę gotujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny ● Potrawę można przygotować z bażanta, ale wówczas należy oprószyć go pieprzem i solą i obłożyć plastrami słoniny lub boczku. Następnie włożyć do lodówki na 2-5 dni, aby mięso skruszało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.41 (179 ocen)

Kotlety a la gołąbki

4.41 (179 ocen)

Kotlety à la gołąbki

nika9085 Gołąbki inaczej 2 godz. 20 min

4.96 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zapiekanka à la gyros

To może cię zainteresować