Zwarta, słodka galaretka przygotowywana z cukru i mąki kukurydzianej z różnymi dodatkami, w różnych barwach i formach. Doskonała z morelami, pistacjami itp. Niezwykle popolarny przysmak turecki.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
-cukier drobny do wypieków : 200 g
-mąka kukurydziana : 50 g
-sok owocowy np. z jagód : 4-6 łyżek
-woda mineralna niegazowana : 100 ml
-woda różana : 1 łyżeczka
-suszone morele (pokrojone) : 10 sztuk
-cukier puder do posypania : 6 łyżek
Lokum-turecki przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondla wsypać cukier, zalać wodą. Zagotować. Dodać mąkę kukurydzianą, gotować na średnim ogniu cały czas mieszając rózgą. Po 4-5 minutach dolać sok i wodę różaną, gotować na średnim ogniu 3-4 minuty.
2.Przelać do kwadratowej formy wysmarowanej masłem ( około 20 x20). Konsystencja przypomina bardzo gęsty kisiel. Do słodkiej masy wcisnąć morele lub np. pistacje. Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Wstawić do lodówki na minimum 180 minut, a najlepiej na noc.
3.Po wyjęciu kroić w kostkę lub prostokąty. Posypać obficie cukrem pudrem.
4.Rady : ten wspaniały turecki przysmak po pewnym czasie należy ponownie posypywać cukrem pudrem, który wsiąka w lokum. Zależnie od dodatków, tony zabarwienia mogą być różne, od pastelowych po bardzo intensywne kolory.
Komentarze