REKLAMA

Lokum-turecki przysmak

wyświetlono: 18357 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Zwarta, słodka galaretka przygotowywana z cukru i mąki kukurydzianej z różnymi dodatkami, w różnych barwach i formach. Doskonała z morelami, pistacjami itp. Niezwykle popolarny przysmak turecki.

opublikowany: 13.04.2013
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -cukier drobny do wypieków : 200 g
    -mąka kukurydziana : 50 g
    -sok owocowy np. z jagód : 4-6 łyżek
    -woda mineralna niegazowana : 100 ml
    -woda różana : 1 łyżeczka
    -suszone morele (pokrojone) : 10 sztuk
    -cukier puder do posypania : 6 łyżek
Ocena:

(średnia 4.45 z 163 głosów)

Kuchnia:

Jak zrobić Lokum-turecki przysmak?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wsypać cukier, zalać wodą. Zagotować. Dodać mąkę kukurydzianą, gotować na średnim ogniu cały czas mieszając rózgą. Po 4-5 minutach dolać sok i wodę różaną, gotować na średnim ogniu 3-4 minuty.
  • 2. Przelać do kwadratowej formy wysmarowanej masłem ( około 20 x20). Konsystencja przypomina bardzo gęsty kisiel. Do słodkiej masy wcisnąć morele lub np. pistacje. Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Wstawić do lodówki na minimum 180 minut, a najlepiej na noc.
  • 3. Po wyjęciu kroić w kostkę lub prostokąty. Posypać obficie cukrem pudrem.
  • 4. Rady : ten wspaniały turecki przysmak po pewnym czasie należy ponownie posypywać cukrem pudrem, który wsiąka w lokum. Zależnie od dodatków, tony zabarwienia mogą być różne, od pastelowych po bardzo intensywne kolory.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Gozleme - turecki przysmak

Ciasto faszerowane serem i szpinakiem - typowa turecka przekąska!

kategoria: Przystawki Ser opublikowany: 17.04.2013 | wyświetlono: 7716 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: adela7 adela7

LOKUM

Bardzo słodki ale smaczny deser.

kategoria: Desery opublikowany: 26.04.2013 | wyświetlono: 687 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE