Lokum-turecki przysmak

4.41 (177 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Zwarta, słodka galaretka przygotowywana z cukru i mąki kukurydzianej z różnymi dodatkami, w różnych barwach i formach. Doskonała z morelami, pistacjami itp. Niezwykle popolarny przysmak turecki.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -cukier drobny do wypieków : 200 g
    -mąka kukurydziana : 50 g
    -sok owocowy np. z jagód : 4-6 łyżek
    -woda mineralna niegazowana : 100 ml
    -woda różana : 1 łyżeczka
    -suszone morele (pokrojone) : 10 sztuk
    -cukier puder do posypania : 6 łyżek
Wystaw ocenę:

4.41 (177 ocen)

Zobacz również:

Galareta Desery

Lokum-turecki przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wsypać cukier, zalać wodą. Zagotować. Dodać mąkę kukurydzianą, gotować na średnim ogniu cały czas mieszając rózgą. Po 4-5 minutach dolać sok i wodę różaną, gotować na średnim ogniu 3-4 minuty.
  • 2. Przelać do kwadratowej formy wysmarowanej masłem ( około 20 x20). Konsystencja przypomina bardzo gęsty kisiel. Do słodkiej masy wcisnąć morele lub np. pistacje. Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Wstawić do lodówki na minimum 180 minut, a najlepiej na noc.
  • 3. Po wyjęciu kroić w kostkę lub prostokąty. Posypać obficie cukrem pudrem.
  • 4. Rady : ten wspaniały turecki przysmak po pewnym czasie należy ponownie posypywać cukrem pudrem, który wsiąka w lokum. Zależnie od dodatków, tony zabarwienia mogą być różne, od pastelowych po bardzo intensywne kolory.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Suszone owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować