Gozleme - turecki przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak smażymy na patelni aż woda odparuje.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i czosnkiem.
Zgniatamy ser i mieszamy ze szpinakiem.
Mieszamy mąkę z solą , jogurtem . Wlewamy wodę powoli i wyrabiamy ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy na 10min.
Dzielimy ciasto na 4 kawałki.
Rozwałkowujemy cienkie i okrągłe placki.
Smarujemy olejem.
Dwa przeciwne boki placka zawijamy do środka, na około 4cm. Wierzchy boków smarujemy olejem. Na środku placka rozkładamy farsz. Pozostałe boki zawijamy do środka, tak żeby przykryły farsz.
Otrzymamy uformowany kwadrat , który delikatnie rozwałkowujemy.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy placki z obu stron , aż powstaną pęcherzyki.
Komentarze