Gozleme - turecki przysmak

4.48 (202 ocen)

  • Dla 4 osób

Ciasto faszerowane serem i szpinakiem - typowa turecka przekąska!

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 szklanki mąki
    - 1 jajko
    - pół łyżeczki soli
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego
    - trochę letniej wody
    - olej do smarowania

    Farsz:
    - 100g. białego sera
    - 250g. mrożonego szpinaku
    - pieprz
    - sól
    - czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.48 (202 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Gozleme - turecki przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gozleme 1. Szpinak smażymy na patelni aż woda odparuje.
    Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i czosnkiem.
    Zgniatamy ser i mieszamy ze szpinakiem.

    Mieszamy mąkę z solą , jogurtem . Wlewamy wodę powoli i wyrabiamy ciasto.
    Przykrywamy i odstawiamy na 10min.

    Dzielimy ciasto na 4 kawałki.
    Rozwałkowujemy cienkie i okrągłe placki.
    Smarujemy olejem.

    Dwa przeciwne boki placka zawijamy do środka, na około 4cm. Wierzchy boków smarujemy olejem. Na środku placka rozkładamy farsz. Pozostałe boki zawijamy do środka, tak żeby przykryły farsz.

    Otrzymamy uformowany kwadrat , który delikatnie rozwałkowujemy.

    Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy placki z obu stron , aż powstaną pęcherzyki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować