Kuleczki z makaronu, jajka na twardo, serka kanapkowego i oliwek. W sam raz na przystawkę.
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu (zestaw b):
150 g makaronu zacierki
200 g serka do chleba z czosnkiem (15% tłuszczu)
100 g serka do chleba z koperkiem (15% tłuszczu)
3 jajka ugotowane na twardo
Składnik podstawowy dodatkowy:
80 g oliwek zielonych z zalewy
Składniki robocze:
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Do dekoracji:
papryka czerwona konserwowa
pieprz ziarnisty kolorowy
Kulki z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
2.Jajka pokroić, następnie razem z makaronem i serkami pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać drobno pokrojone oliwki i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
3.Za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty formować kulki i układać jedna obok drugiej.
4.Kulki podawać schłodzone.
Porady
Z podanej ilości składników otrzymałam 24 kulki o średnicy 3,5 - 4 cm.
Komentarze