Kulki serowo cytrynowe z kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Szybkie, delikatne kulki serowe – jeden kęs. Nadziane słodką masą kajmakową oraz polane lukrem. Ciekawe połączenia – sera i soku z cytryny. Dodatek twarogu do kulek – powoduje że kulki są trochę chropowate.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na 30 sztuk:
    2 szklanki mąki
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki drobnego cukru
    Sól do smaku
    2 jajka
    20 dag sera półtłustego
    10 dag serka homogenizowanego
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    2 łyżki masy kajmakowej o smaku waniliowym
    Lukier:
    ¾ szklanki cukru pudru
    Sok z cytryny
    Tłuszcz do smażenia – u mnie 4 kostki smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kulki serowo cytrynowe z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: kostkę sera przetrzeć przez praskę. Jajka utrzeć z cukrem, dodać serki, wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do utartej masy dodać sok z cytryny oraz porcjami składniki sypkie, dokładnie wmieszać. Ciasto powinno być lepkie. Tłuszcz rozgrzać do temperatury smażenia – rękami formować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego(ręce delikatnie natłuścić masłem, ciasto nie będzie się kleić do rąk), wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Kulki rosną, smażą się i same się odwracają. Smażyć na złoty kolor. Usmażone kulki przełożyć na ręcznik papierowy by osączyć nadmiar tłuszczu.
    Lekko przestudzone kulki za pomocą szprycy nadziać masą kajmakową o temp. pokojowej. Ze składników utrzeć lukier, polać kulki.

Porady

Zamiast lukru pączki można oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować