Kulane kluski

4.5 (161 ocen)

  • 20 min

Takie kluski robię najczęściej gdy zostają mi ziemniaki z obiadu.

  • 20 min

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane 10 szt
    mąka ok1 i 1/2 szkl
    jajka 1-2 szt
    gałka muszkatołowa do smaku( nie musi być)
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kulane kluski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki jeśli świeżo ugotowane lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, wbić jajka, doprawić do smaku i zarobić "kopytkową" masę. Masa powinna być dość ścisła. Jeśli wychodzi zbyt luźna dodać mąki, jeśli odwrotnie odrobinę mleka.

    Z masy odrywać małe kawałki i w dłoniach kulać małe wałeczki wrzucać na osolony wrzątek. Gdy wypłyną na wierzch wyjmować po kilku sekundach łyżką cedzakową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (186 ocen)

kluski ruskie

To może cię zainteresować