krupnik to moja ulubiona zupa z dzieciństwa, postanowiłam ją wzbogacić serduszkami, jest pyszna i pożywna
Składniki:
3 skrzydełka,
10 dag serc drobiowych,
4 ziemniaki,
2 marchewki,
kawałek pora i selera,
½ szkl. kaszy jęczmiennej,
duży pęczek pietruszki,
sól, pieprz,
2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
Krupnik z serduszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serduszka kroimy w plasterki, płuczemy. Zalewamy wodą, dodajemy skrzydełka. Gdy woda się zagotuje zbieramy szumowiny, dodajemy ziele i liście laurowe. Warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w kostkę, resztę drobno kroimy. Dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy kaszę oraz natkę pietruszki. Skrzydełka wyciągamy z zupy, obieramy mięso z kości i dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy aż składniki będą miękkie. Na koniec dodajemy przyprawy. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.
Komentarze