Krupnik

4.5 (179 ocen)

Krupnik gotuję zawsze w chłodne dni, doskonale rozgrzewa, szczególnie zimową porą. Jest to jedna z moich ulubiony zup.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka

    2 marchewki

    1 pietruszka

    Kawałek selera

    Kawałek pora

    1 cebula

    5 ziemniaków

    0,5 szklanki drobnej kaszy jęczmiennej

    Sól.pieprz

    Przyprawa maggi w płynie

    Domowa vegeta

    2 listki laurowe

    3 ziela angielskie

    5 ziaren pieprzu

    Pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka zalewamy wodą, dodajemy obraną cebulę, przyprawy i gotujemy do miękkości, wywar przecedzamy, wsypujemy kaszę jęczmienną, gotujemy 10-15 minut. Marchewkę pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół plastry, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Zupę doprawiamy do smaku, na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować