Krupnik z pieczarkami

0 (0 ocen)

Tradycyjny krupnik nieco odmieniony przez dodanie podsmażonych pieczarek. Smaczna i pożywna zupa odpowiednia na jesienny lub zimowy obiad.

Składniki:

  • pieczarki - 200 g
    pęczak - 100 g
    chudy boczek wędzony surowy – 100 g
    marchewka - 2 szt.
    ziemniaki - 2 szt.
    pietruszka – 1 szt.
    seler - 1/4 szt.
    cebula – 1 szt.
    czosnek - 3 ząbki
    olej rzepakowy – 1 łyżka
    liść laurowy – 1 szt.
    sól – do smaku
    świeżo mielony pieprz - do smaku
    ziele angielskie – 2 szt.
    pieprz czarny w ziarnach – 5 szt.
    papryka słodka wędzona - 1/2 łyżeczki
    świeży majeranek – do podania
    rosół – 1,5 l
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na suchej patelni podsmażam opłukane i pokrojone pieczarki, aż odparuje sok.
  • 2. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażam pokrojony boczek. Dodaję pokrojoną cebulę, a gdy jest już podsmażona dodaję rozgnieciony czosnek i smażę mieszając, aż cebula będzie lekko złota.
  • 3. Pokrojoną marchewkę, seler, pietruszkę wrzucam do garnka, wlewam rosół i doprowadzam do wrzenia. Dodaję przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki i opłukany pęczak, mieszam i gotuję na wolnym ogniu, aż warzywa i kasza będą miękkie.
  • 4. Pod koniec gotowania dodaję wcześniej przygotowane pieczarki. Jeszcze raz doprawiam do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Krupnik podaję posypany posiekanym świeżym majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza pęczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować