Krupnik z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na suchej patelni podsmażam opłukane i pokrojone pieczarki, aż odparuje sok.
2.W garnku na rozgrzanym oleju podsmażam pokrojony boczek. Dodaję pokrojoną cebulę, a gdy jest już podsmażona dodaję rozgnieciony czosnek i smażę mieszając, aż cebula będzie lekko złota.
3.Pokrojoną marchewkę, seler, pietruszkę wrzucam do garnka, wlewam rosół i doprowadzam do wrzenia. Dodaję przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki i opłukany pęczak, mieszam i gotuję na wolnym ogniu, aż warzywa i kasza będą miękkie.
4.Pod koniec gotowania dodaję wcześniej przygotowane pieczarki. Jeszcze raz doprawiam do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Krupnik podaję posypany posiekanym świeżym majerankiem.
Komentarze