Krupnik z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler, pietruszki oraz marchewki oczyścić, obrać, pokroić w kostkę. Kaszę perłową ugotować do miękkości według przepisu na opakowaniu.
2.Wywar mięsny ( może być z kostki rosołowej lub z dowolnego mięsa) doprowadzić do wrzenia a następnie wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę i seler. Gotować do miękkości ok.10 minut.Po upływie tego czasu do warzyw dorzucić ziemniaki. Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim pieczarki.
3.Kiedy ziemniaki będą już pół miękkie do zawartości garnka dodać ugotowaną oraz odcedzoną kaszę i podsmażone plasterki pieczarek. Zupę wymieszać i jeszcze raz zagotować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Krupnik podawać udekorowanymi gałązkami koperku.
Komentarze