Krupnik z pieczarkami

4.99 (174 ocen)

Kiedy robi się chłodniej na naszym stole częściej goszczą zupy: sycące i pełnowartościowe. Takie właśnie jak ta.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy perłowej
    20 dag pieczarek
    2 marchewki
    20 dag ziemniaków
    1 pietruszka
    pół selera
    2 l wywaru mięsnego
    2 łyżki masła
    kilka gałązek koperku
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

4.99 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler, pietruszki oraz marchewki oczyścić, obrać, pokroić w kostkę. Kaszę perłową ugotować do miękkości według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Wywar mięsny ( może być z kostki rosołowej lub z dowolnego mięsa) doprowadzić do wrzenia a następnie wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę i seler. Gotować do miękkości ok.10 minut.Po upływie tego czasu do warzyw dorzucić ziemniaki. Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim pieczarki.
  • 3. Kiedy ziemniaki będą już pół miękkie do zawartości garnka dodać ugotowaną oraz odcedzoną kaszę i podsmażone plasterki pieczarek. Zupę wymieszać i jeszcze raz zagotować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Krupnik podawać udekorowanymi gałązkami koperku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza perłowa Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować