Krupnik z kaszą jęczmienną i gryczaną

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pożywna, idealna na zimowy obiad. ;)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bulion drobiowy / rosół: 2 litry
    - marchewka surowa: 1 sztuka
    - pietruszka (korzeń): 1 sztuka
    - seler korzeniowy mały bardzo: 1 sztuka
    - koperek świeży: 1 pęczek
    - ziemniaki małe: 6 sztuk
    - kasza gryczana (woreczek): 100 gramów
    - kasza jęczmienna perłowa: 100 gramów
    - masło (temp. pokojowa): 80 gramów
    - czosnek ząbki: 5 ząbków
    - biała część pora: 1 sztuka
    - pierś z kurczaka pojedyncza: 1 sztuka
    - liście laurowe.: 2 sztuki
    - sól morska gruba: 2 łyżeczki
    - pieprz czarny grubo mielony: 2 szczypty
    - grzyby suszone: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion

Krupnik z kaszą jęczmienną i gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach.
    Pora dokładnie myjemy i drobno siekamy, ząbki czosnku obieramy z osłonek.

    W garnku roztapiamy masło, wrzucamy pora i czekamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i resztę warzyw.
    Całość dusimy przez kilka minut.
  • 2. Dolewamy bulion drobiowy, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe oraz suszone grzyby.

    Kiedy zupa się zagotuje dodajemy oba rodzaje kaszy oraz drobno pokrojoną pierś z kurczaka.

    Po piętnastu minutach doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy posiekany koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Kurczak Kasza Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować