krupnik z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gęsta, treściwa i zdrowa zupka którą uwielbiamy.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 litr wody
    porcja rosołowa lub ćwiartka kurczaka - co lubimy
    50 g kaszy gryczanej prażonej
    2-3 ziemniaki
    1 duża marchew
    1 cebula
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego (można pominąć)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dokładnie myjemy i gotujemy ok 10 min. Po tym czasie wsypujemy suchą kaszę i gotujemy kolejne 10 min. Obrane i starkowane warzywa dorzucamy do zupy. Całość gotujemy na małym ogniu aby zupa nam nie zmętniała. Doprawiamy ulubionymi przyprawami (sól, pieprz, vegeta, pietruszka). Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na masełku. Gdy warzywa i kasza są gotowe do zupy dodajemy usmażoną cebulę. Całość mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Podajemy na gorąco z łyżką jogurtu lub śmietany lub bez :) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować