ok. 1 litr wody
porcja rosołowa lub ćwiartka kurczaka - co lubimy
50 g kaszy gryczanej prażonej
2-3 ziemniaki
1 duża marchew
1 cebula
2-3 łyżki jogurtu naturalnego (można pominąć)
Krupnik z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka dokładnie myjemy i gotujemy ok 10 min. Po tym czasie wsypujemy suchą kaszę i gotujemy kolejne 10 min. Obrane i starkowane warzywa dorzucamy do zupy. Całość gotujemy na małym ogniu aby zupa nam nie zmętniała. Doprawiamy ulubionymi przyprawami (sól, pieprz, vegeta, pietruszka). Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na masełku. Gdy warzywa i kasza są gotowe do zupy dodajemy usmażoną cebulę. Całość mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Podajemy na gorąco z łyżką jogurtu lub śmietany lub bez :) Smacznego!
Komentarze