Krupnik na sercach drobiowych

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Krupnik na serduszkach z ziemniakami i kaszą - tradycyjne danie, które kiedyś często gościło w moim domu. Sprawdźcie mój bardzo prosty przepis na pyszną zupę!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Serca drobiowe - 600g
    Ziemniak - 2szt średnie
    Marchew - 1szt
    Cebula suszona - 1 łyżka
    Pietruszka - 1 szt
    Liść laurowy - 3szt
    Ziele angielskie - 4szt
    Kasza jęczmienna - 70g
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Krupnik

Krupnik na sercach drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy serca - dokładnie je myjemy i osuszamy, odcinamy tłuszcz i pozbywamy się wszystkich skrzepów krwi. Serduszka możemy dać w całości, pokroić na pół lub w pasterki, zgodnie z własnymi upodobaniami. Ja użyłam połówek.
    Serca zalewamy wodą, dodajemy liście i ziele, suszoną cebulę, pietruszkę i marchew. Marchew można dodać w całości lub w pasterkach. Doprawiamy. Kiedy zacznie się gotować dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
    Całość gotujemy około 20-25 minut. Dodajemy opłukaną kaszę jęczmienną i gotujemy, aż kasza będzie miękka. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serca drobiowe Kasza jęczmienna Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować