Nadzienie:
około 700 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
skórka otarta z cytryny
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyzeczka cukru
oraz cukier puder do oprószenia ciasta
Kruchy placek z rabarbarem z posmakiem cytrynowym , lekką pianka i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar oczyscić , pokroić w kostkę , dodac otarta skórke z cytryny , posypacć cukrami, wymieszac , odstawić by puscił sok.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Do mąki z proszkiem dodać posiekaną schłodzona margarynę , żółtka, śmietanę , oba cukry i z tych składników zagnieśc kruche elastyczne jednolite ciasto .
Ciasto podzielic na dwie czesci ( 60 % i 40 %)Zawinąc w folie spozywcza i schłodzic w lodówce.
Blaszke natłuścic , wyłozyć papierm do pieczenia .
Dno blaszki wylepić większą częścią kruchego ciasta, ponakłuwać widelcem.
Podpiec przez około 10-12minut w piekarniku.
Pianka: budyniowa:
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodąc cukier i budynie w proszku.
Ubic chwile wszystko razem na lsniąca gładka pianę.
Na podpieczony spód kruchego ciasta wyłozyć kawałki rabarbaru, wyrównac, nastepie wyłozyc piankę . Na wierzchu zetrzec reszte kruchego , schhłodzonego ciasta.
Piec w 180 s C. przez 45-50 minut. Po upieczeniu odstawic do ostygniecia
. Przed podaniem ciasto posypac cukrem pudrem,
smacznego:)
Komentarze