Kruchy placek z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny i łatwy deser.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
    4 łyżki cukru pudru
    13 dkg margaryny Kasi
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
    1 szklanka cukru
    70 dkg rabarbaru
    1/2 szklanki wody
    cynamon

    Kruszonka:
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruchy placek z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z margaryną posiekać, dodać żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, jogurt. Zagnieść ciąsto. Następnie rozwałkować na placek większy niż forma, w której będzie się piekł. Wyłożyć ciastem formę , tak aby brzegi ciasta wystawały. Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na kawałki. Z cukru i 1/2 szklanki wody ugotować syrop. Do syropu dodać rabarbar i dusić dotąd aż będzie miękki, wystudzić. Rabarbar wyłożyć na ciasto, posypać imbirem i położyć kilka truskawek.
    Składniki na kruszonkę zagnieść. Pokruszyć palcami aby się utworzyły nieduże grudki.Wierzch ciasta posypać kruszonką. Piec 40 min w 200 stopniach. Forma 26 cm średnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować