Kruchy placek ucierany ze śliwkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie i bardzo proste ciasto .

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    4 łyżki śmietany
    1 kostka margaryny
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kilogram śliwek

    Kruszonka ;
    10 dag margaryny
    10 dag cukru
    20 dag mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Kruchy placek ucierany ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku i po łyżce śmietany. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do utartej masy. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Ciasto wyłożyć na blachę .Śliwki umyć ,osuszyć ,przekroić na połówki ,usunąć pestki i ułożyć na cieście skórkami do dołu. Na śliwki pokruszyć kruszonkę. Piec w 190 stopniach około 50 minut.
    Kruszonka ; wszystkie składniki włożyć do miski i rozcierać dłońmi do powstania kruszonki.

Porady

Jeśli śliwki są kwaśne można każdą przed pieczeniem posypać cukrem pudrem .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować